Megbízható, minőségi kutat szeretne, rejtett költségek nélkül? Akkor a legjobb helyen jár! Vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségek egyikén!
Milyen lépései vannak a kútfúrásnak? Tudjon meg minél többet a kútfúrás rejtelmeiről!

WWW.KUTFUROK.HU

 

MIÉRT ÉRDEMES MINKET VÁLASZTANIA?

Megbízhatóság és precizitás.

Professzionális felszerelés, munkaeszközök.

Több évtizedes tapasztalat és szakértelem.

Összeszokott csapat.

 

Egy kis Kúttörténelem

A mélyfúrású kutakról:

A mélyebb vízrétegeket hasznosító fúrt kutak készítése jóval költségesebb, mint a talajvizes kutaké, mert legalább 50–100 m mélységből hozzák fel a vizet. Az ilyen kutak szolgáltatják a legjobb minőségű vizet. A mélységi kutak vize tiszta, természetes úton tisztított, a különböző szennyeződések a tároló, porózus kőzetszemcséken (kavicsokon, homokszemeken) megragadnak és a kőzetekből ásványi anyagok kerülnek a vízbe.

Mivel a kőzetekből olyan anyagok is kerülhetnek bele (pl. arzén), melyek károsak lehetnek az emberi szervezetre, ezért közfogyasztású ivóvízként való felhasználásuk előtt ki kell laboratóriumban vizsgálni, és a megengedett határértékeknek meg kell felelnie. Ahol nagyfokú a talajvíz szennyezettsége (Magyarországon különösen az Alföldön), csak az ilyen kutak biztosítanak jó ivóvízellátást.

A FÚRT KUTAKRÓL először 2000 évvel ezelőtt esik szó a történelemben. Kínában 1000 m körüli kutat fúrtak gránitba, sólepárlás céljából. Mi magyarok sem szégyenkezhetünk, hisz Zsigmondi Vilmos az 1800-as évek végén, Budapesten a Városligetben több mint 800 m-es termál kutat fúrt 10 éves heroikus munkával. A kút a mai napig meleg vizet szolgáltat a Széchenyi fürdő számára. Magyarországon jelenleg a legmélyebb kút Makón található, 6000 m-es.

 

Az artézi kutakról:

Európában az első ilyen kutat 1126-ban Franciaországban, az Artois-i Grófságban fúrták, innen ered a neve is.

Magyarországon az első artézi kutak fúrási munkálatait Zsigmondy Vilmos és Zsigmondy Béla budapesti mérnökök irányításával kezdték meg. A legelső, 1830-as, az Orczy-házban (1730 előtt - 1936) (Károly-körút, Madách tér)) megkezdett fúrás kudarccal zárult; 210 méter mélységben eltört a fúrószár.

1869. november 15-én indult meg a városligeti artézi kút fúrása, amely 1878. január 29-én készült el, igen tekintélyes, 970.4 méteres mélységgel.

A világ legmélyebb artézi kútja Németországban, a Berlin melletti Sperenbergben található (1273 m).

Hazánkban nevezetesebb artézi kutak Alcsúton, a Margit-szigeten, Komáromban illetve alföldi városokban találhatók.

 

A gémes kutakról:

A gémeskút a földbe ásott kútgödörből a kétkarú emelő elvén működő vízkiemelő szerkezet. Eredete Arábiába vezet, Magyarországra a török hódoltság idején jutott el. Ez a kútszerkezet egész Közép- és Kelet-Európában ismert, pár évtizede az Alföldön a legelterjedtebbnek számított. A sadúf nevű vízemelő szerkezetet már az ókorban ismerték.

A legtöbb vidéken a gémeskutat az udvarban készítették, de több faluban vagy annak határában voltak közös használatú gémeskutak is. Nagyobb vízfogyasztású helyeken (például legelőkön) iker gémeskutat is készítettek, ahol a szokásosnál nagyobb kútgödörből két gémeskút segítségével merték a vizet.

A gémeskút az egész Kárpát-medencében elterjedt, sok helyütt a legutóbbi évtizedekig az egyetlen vízhúzó szerkezet volt.A legérdekesebb története Eger környékén van, ahol voltak külön „puca” kútfelelősök, ahonnan a szegény embereknek hordták a felelősök a vizet minden nap a falu összes házába.
 

Székely kúthagyományokról:

A klézsei Duma-István András író közlése szerint, amikor a csángó ember egy kút mellett megy el, nyelvével keresztet vet a szájpadlására, és így köszön a kútnak: „Dicsértessék kút forrása!". A csodát tevő kutakban, forrásokban való igen erős hit már a moldvai magyarság első leírásaiban dokumentálva van.

A kutaknak természetfölötti erőt tulajdonítanak, és a vallási tárgyakat a viszonzás és hálaadás céljából, valamint az isteni kegyelem biztosítása érdekében helyezik el.

1986-tól a trunki csodakút az egész Csángóföldet megmozgató kultusz színtere volt, százával zarándokoltak el a gyógyító kúthoz a katolikus falvak hívő lakói, hogy annak csodatevő erejéből részesüljenek. A kutak tiszteletének feltehetően köze lehet ahhoz a pogány szokáshoz, amelyet még Szent László törvényei tiltottak be.

 

És végül pár kutas vicc:

 

Kút a sivatagban

Hosszú vándorlás után a sivatagban szomjazó ember végre meglát egy kutat és utolsó erejével felkiált:
- Víz!
Mire egy hang a kútból:
- Hol?

Csodakút

Egy házaspár elmegy egy csodakúthoz.Először az asszony hajol be a kútba, és
elsuttogja a kívánságát. Aztán a férj következik, de túl mélyen behajol és
beleesik a kútba. Mire az asszony felkiált
- Nahát, ez működik!

Viszhang

2. világháborúban a németek üldözik a partizánokat. Kiérnek egy tisztásra. A legokosabb partizán azt mondja:
- Ott egy kút, másszunk le!
Így is tesznek. Oda érnek a németek a kúthoz. Azt mondja az egyik német:
- Lehet hogy bementek az erdőbe.
Jön vissza a visszhang a kútból:
- Lehet hogy bementek az erdőbe.
- De az is lehet, hogy lementek a kútba.
Jön a visszhang:
- Lehet, hogy lementek a kútba.
- Dobjunk egy gránátot a kútba.
Jön a visszhang a kútból:
- ...lehet hogy bementek az erdőbe.

Kerekes kút

Miért jó ha kerekes kutad van?
- Mert oda tolod ahova akarod

Vizet bele

Szomszéd, adna nekem pár vödör vizet?
- Persze, de hát magának is ott a kútja...
- Tudom, de abban nincs elég víz.
- Hogy hogy?
- Beleesett az anyósom, de nem lepi el!

 

** KRIZSANYIK KÚTFÚRÁS vízgaranciával, kiváló ÁR/ÉRTÉK arányban!

Kútfúrás vízgaranciával, hivatásos kútfúró céggel. Kútcső és kútszűrő, kútfúrás házilag. kútfúrás, kút, kútfúró, kutfuras, profi kútfúrás, kút fúrás, kútfúrás házilag, fúrt kút, kút karbantartás. Kútfúrás profin, tisztán, rövid határidővel, kút fúrás kicsi kútfúró géppel.